Despacho Ceremonie

Wat is een Despacho ceremonie?
Een Despacho ceremonie is een eeuwenoud gebruik, dat zijn oorsprong vindt in Peru. Bij dit ritueel wordt een Despacho gemaakt, een offer/geschenk dat aangeboden wordt aan Pachamama/Moeder Aarde en het Universum.

Wat is een Despacho?
Een Despacho is een kleurrijk offer van elementen uit de natuur, zoals wol, rozen, noten, mais, chocolade, snoepfiguurtjes, kruiden, bloemblaadjes, en andere etenswaren en voorwerpen.
Deze ingrediënten staan symbool voor de intentie van de Despacho en worden met aandacht, respect, liefde verzameld en in een ‘mandala’ vorm geplaatst.

Wat houdt de ceremonie precies in?

In een Despacho ceremonie worden de wensen en intenties in kintu’s geblazen. Een kintu bestaat uit 3 rozen- of laurierbladeren en is gekoppeld aan een thema. De paqo's in Peru gebruiken hiervoor coca-blaadjes.
Op een vel papier wordt de basis gelegd, dat bestaat uit een cirkel van alpacawol met langs de rand de bloemblaadjes van rozen. Afhankelijk van het thema kan hier van afgeweken worden door andere bloemen of natuuringredienten te gebruiken.
Vervolgens wordt door een ieder de intentie van het thema in een kintu geblazen. Dit wordt in stilte gedaan, waarna de intenties eventueel gedeeld mogen worden met de groep.
De kintu wordt gezegend en in de Despacho gelegd, waarna de Despacho verder wordt opgebouwd met de andere natuurelementen, zoals hierboven aangegeven.

Ook mag er door iedere deelnemer een klein symbool aan het Despacho toevoegd worden, iets dat symbool staat voor een persoonlijke intentie voor deze Despacho.
Dit symbool mag zijn een bloem, een veer, een takje, een kaarsje oid. of iets persoonlijks. Bijv. een intentie op een stukje papier schrijven, maar ook kan iets tekenen of knutselen. Geef er een eigen invulling aan, als het maar gekoppeld is aan het thema en van natuurlijk materiaal.
Als de Despacho klaar is, wordt er een pakketje van gemaakt en op ieders hart bekrachtigd. Als laatste wordt er een vuurritueel gedaan en onder begeleiding van de drum de Despacho aan het vuur vrijgegeven. De Despacho kan ook vrijgegeven worden aan het water of begraven in de aarde.



Sinds ik het 'Incapad', zoals ik het altijd benoem, ben gaan bewandelen heb ik een aantal ceremonies met de paqo's (genezers, healers uit Peru) mogen meemaken en ervaren.

De rust, het geduld en vooral vanuit liefde waarmee de ceremonie werd gedaan, vond ik heel bijzonder en mooi. Het heeft mij geïnspireerd dit pad ook te gaan bewandelen.
Elke Despacho, elke ceremonie, is een 'cadeautje' op zich, die vanuit een zuiver hart wordt gemaakt en gedaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten